Toplumda sıkça karşılaşılan diş problemlerinden birisi diş hassasiyetidir. Diş hassasiyeti genelde 20-50 yaş arasında görülür. Bu durumu yaşayan birisi soğuk, sıcak, tatlı, ekşi ya da asitli yiyecek ve içecek tükettiğinde dişlerinde geçici fakat keskin bir ağrı hisseder. Bu ağrı, diş fırçalarken ya da diş ipi kullanırken de hissedilebilir.
Diş köküne yakın olan dent adı verilen kısmın üst yüzeye çıkmasıyla diş hassasiyeti meydana gelir. Dentin ortaya çıkmasına ve dolaylı olarak diş hassasiyeti nedeni olan birçok faktör vardır. Bunlardan ilki, sert fırçalama sonucunda meydana gelebilen diş eti çekilmesidir. Ayrıca diğer diş eti hastalıkları da hassasiyet sebebi olabilir.
Diş minesi, dişlerin koruyucu tabakasıdır. Yine sert fırçalamanın ve aşındırıcı macun kullanımının sonucu olarak diş minesi zarar görebilir. Ayrıca diş gıcırdatmaları da minenin aşınmasına sebep olabilir. Aşınan diş minesi de dentin dokusunun ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Turşu gibi asitli yiyeceklerin tüketilmesi, diş yüzeyinde erimeye ve erozyona sebep olarak bölgesini ortaya çıkarabilir. Bu durum, bilinçli olarak kusan blumia hastalarında da görülür.
Diş hassasiyeti yaşayan kişilerde diş fırçalamak tam bir kabustur çünkü fırçalama, fazlaca bir ağrıya sebep olur. Fakat kişi ağrı duyduğu için dişlerini daha az fırçalarsa, bu durumda da daha çok diş çürüğü ve diş eti rahatsızlığı ortaya çıkabilir.
Diş hassasiyeti fark edildiğinde yapılması gereken ilk şey bir diş hekimine gitmektir. Diş hekiminiz, sorunun neden kaynaklandığını anlayacak ve o yönde bir tedavi planı uygulayacaktır. Diş minesini güçlendirmek ve ağrıyı biraz olsun dindirmek için sorulu bölgelere florür uygulayabilir. Eğer sorun diş etinizden kaynaklanıyorsa ağzınızın başka bir bölgesinden diş eti alarak o bölgeye eklenebilir.
Bu sorunu yaşıyorsanız evde kendiniz de bir şeyler yapabilirsiniz. Yapmanız gereken ilk şey dişlerinize sert bir temastan kaçınmanızdır. Fırçalama uygulamasını yumuşak bir diş fırçasıyla nazikçe yapmalısınız. Düzenli olarak diş fırçalamanız ve diş ipi kullanmanız, durumun kötüleşmesini ve yeni sorunların oluşmasını engelleyecektir. Ayrıca doktorunuza danışarak duyarsızlaştırıcı diş macunları da kullanabilirsiniz.
Diş hassasiyeti için pek çok farklı tedavi seçeneği olsa da en iyisi başlamasını önlemektir. Bu nedenle dişlerin her zaman yumuşak kıllı bir fırçayla nazikçe fırçalanması gerekir. Florür içeren ve dişleri aşındırmayan macunlar kullanılmalıdır.
Asitli ev karbonatlı içeceklerden mümkün olduğunca kaçınmak gerekir. Eğer böyle bir içecek tüketecekseniz pipet kullanarak sıvının dişle temasını en aza indirgeyebilirsiniz. Ayrıca asitli bir yiyecek ya da içecek tükettikten sonra da su içerek ağzınızdaki asit miktarını dengeleyebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Ağız ve Diş Sağlığına Zarar Veren Yiyecekler Nelerdir?