Dişlerdeki şekil bozuklukları gülümsemeye gölge düşürün en büyük etkenlerden birisidir. Estetiği bozan bu durumun üstesinden gelebilmek için birçok ortodontik tedavi yöntemi geliştirilmiştir. Kalıcı etkiler sağlayan bu tedaviler her ne kadar etkili olsa da sürecin uzun sürmesi bazen can sıkıcı olabilmektedir. Fakat uzun soluklu ortodontik tedaviden çekinenler için başka bir seçenek daha var: hızlandırılmış ortodontik tedavi.
Hızlandırılmış ortodontik tedavi, var olan sorunun çok daha kısa bir sürede çözüme kavuşmasını isteyenler için ideal bir tedavi yöntemidir. “Piezocision“ adı verilen bu uygulama sayesinde tedavi süresi %30-40’a kadar azalabiliyor. Bu uygulamada hastaların diş etlerine birtakım cihazlar vasıtasıyla ultrasonik dalgalar uygulanıyor. 10 dakika süren uygulama lokal anestezi yardımıyla yapılıyor. Bu metot sayesinde 1 yıl sürebilecek bir tedavinin 7-8 ayda bitmesi mümkün hale geliyor.
Hızlandırılmış Ortodontik Tedavi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tedavi süresinin kısalması her ne kadar insanlara cazip gelse de bu, sürecin her zaman iyi sonuçlanacağı anlamına gelmez. Çünkü hızlı biten tedavilerde bazen yan etkiler gözlemlenebilmektedir. Tedavinin kalıcı olması ve ilerde sorun yaşanmaması için bazı önlemlerin alınması gerekebilir. Bu noktada hekiminize güvenmeniz ve uygulanan adımlara olabildiğince uyum sağlamanız en doğrusudur.
Hızlandırılmış ortodontik tedavi (piezocision) maalesef ki her hastaya uygulanamaz. İşlemden önce hastanın ağız içi kemik yapısının yeterli miktar ve yoğunlukta olup olmadığının değerlendirilmesi gerekir. Bunun için de çene tomografisinin alınması şarttır. Hızlandırılmış ortodontik tedavi, kemik durumunun uygun olması durumunda oldukça güvenli ve kolay uygulanabilir bir işlemdir.
Hızlandırılmış ortodontik tedavisi özenli yürütülmesi gereken bir süreçtir. Tedavi öncesi, sırası ve sonrasında kontrollerin dikkatlice yapılması gerekir. Özellikle tellerin sökülmeden önce birtakım prosedürlerin uygulanması olası bir durumdur. Hatta bazen dişlerin kalıcı olabilmesi için tedavinin birkaç ay daha uzatılması hasta tarafından makul görülmelidir. Bu dönemlerde hekiminizle iş birliği içinde olmanız ve onun önerilerini dinlemeniz yapılacak en doğru şeydir.
Ortodontik Tedaviler Neden Zaman Alır?
Ortodontik tedavi birkaç muayene ve kontrolle sona eren bir süreç değildir. Süreç; bozukluğun boyutu, problemin kaynağı, kalıtsal özellikler, ağız bakımı ve vücudun tedaviye gösterdiği uyum gibi birçok faktöre bağlı olarak değişir. Bu sebeple problemler aynı gibi gözükse bile tedavi süresi kişiden kişiye farklılık gösterir. Fakat gelinen noktada tedavilerin yaklaşık %90’ı iki yılı geçmeden tamamlanmaktadır. Bu kişilerin de %50’si 10 ay içerisinde sorunlarını çözebiliyorlar. Hızlandırılmış ortodontik tedavi ise bu süreyi daha da kısaltmak isteyen kişiler için idealdir. Özellikle yoğun bir hayatı olan ve zaman sıkıntısı yaşayan bireyler, bu yönteme başvurabilir.
Bu Yazı İlginizi Çekebilir: Görünmeyen Ortodonti Tedavisi Nedir?