Çene eklemi , alt çene kemiğini ve üst çene kemiğini birbirine bağlayan yapıdır. Bu yapıda bulunan kıkırdak sayesinde iki kemik arasındaki aşınmaları engellenmiş olur. Böylece eklem hareketleri kolaylaşır. Çenedeki eklem konuşma ve çiğneme gibi günlük aktiviteleri yerine getirmenizi sağlar.
Çene eklemi gün içerisinde en çok kullandığımız uzuvlarımızdandır. Çiğneme, yutma, nefes alıp verme ve konuşma esnasında aktif rol oynayan bu eklemi günde yaklaşık 2 bin kez hareket ettiririz. Bu yapı sağa, sola, yukarı ve aşağıya doğru hareket edebilir. Fakat bazı sebeplerden dolayı dokular arasındaki uyum bozulur. Omurgaya ve dişlere çok yakın olması sebebiyle bu bölgedeki problemlerden de kolayca etkilenir.
Çene hastalıkları pek çok belirti ile kendini gösterir. Bunlardan ilki çene bölgesinde ve yanaklardaki ağrılardır. Ağrı ve hassasiyet, en çok rastlanan şikayettir. Çene hareketlerinde kısıtlılık, ağızda kayma, eklemlerden gelen garip sesler, çiğneme düzeninin bozulması da yine bu bölgedeki problemlere işaret eder. Ayrıca kulak, boyun, dişlerde ağrı ve kulak çınlaması da çenede bir sorun olabileceğini düşündüren şikayetlerdir.
Çene Eklemi Hastalıkları Sebepleri Nelerdir?
Çene ağrıları pek çok sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Bunlardan ilki diş gıcırdatmadır. Bruksizm adı verilen diş gıcırdatma, uzun vadede çene eklemi ağrıları başta olmak üzere birçok soruna zemin hazırlayabilir. Tek taraflı çiğneme alışkanlığı da çenedeki uyumu bozar ve ağrılara sebep olur.
Bazı insanlarda çene normal şekilde kapanmayabilir. Bu durum tedavi edilmediği zaman çene ağrısı problemi ile karşı karşıya kalmanıza neden olabilir. Ayrıca dişlerdeki hastalıklar ve iltihaplanmalar, direkt olarak çene üzerinde olumsuz bir duruma davetiye çıkarabilir.
Tırnak yeme, sürekli ağızdan nefes alıp verme, pipo içme, çekirdek yeme, devamlı sakız çiğneme, uzun süre telefonda konuşma gibi günlük aktiviteler, çene rahatsızlığı ile sonuçlanabilir. Ayrıca duruş bozuklukları ve iltihaplı romatizma, tümör, enfeksiyon gibi hastalıklar da çene ağrısına sebebiyet verebilir.
Çene rahatsızlıkları disiplinler arası bir çalışmayı gerektirebilir. Bu gibi durumlarda fizik tedavi doktoru, diş hekimi, plastik cerrah ve bazen de psikiyatrist muayenesi gerekebilir. İyi bir muayene, tedavi planını belirlemek için çok önemlidir. Fakat bazen muayene için röntgen, MRI gibi radyolojik incelemelerden de faydalanmak gerekebilir.
Çene Eklemi Hastalıkları Tedavileri Nelerdir?
Çene eklemi hastalıkları için birçok tedavi seçeneği bulunur. Bunlardan ilki ve en kolayı ev egzersizleridir. Evde yapılacak birkaç pratik hareket ve günlük hayatta dikkat edilecek noktalar, tedavinin önemli bir kısmını oluşturur. Ayrıca fizik tedavi, ilaç tedavisi, splint kullanımı ve enjeksiyonlar, çene eklemi ağrısı için oldukça faydalı olmaktadırlar. Fakat yapılacak tüm egzersizlerin ve kullanılacak bütün ilaçların doktorun onayından geçmesi şarttır.
Bu Yazı İlginizi Çekebilir: Diş Beyazlatma Mitleri