Florürlü vernik günümüzde diş çürüklerini azaltma ve önleme konusunda en çok faydalandığımız elementtir. Genellikle diş macunlarının, gargaraların veya jellerin içerisinde bulunur ve neredeyse her gün dişlerimize bu ürünlerle bakım yaparız. Diş çürüklerini önlediğini bilinen bu elementin koruyucu etkisinden yararlanabilmek için macun gibi topikal uygulamalara daha çok başvurulur.
Çocuklarda ağız ve diş bakımı çok önemlidir. Çünkü yetişkinlik döneminde sahip olacakları dişlerin temeli bu yaşlarda atılır. Bu sebeple detaylı ve düzenli bir ağız bakımının yapılması şarttır. Topikal florür uygulamaları çürük riskini en aza indirgediği için çocuklar için sıklıkla kullanılır. Özellikle florürlü vernik, yutulma riskinin az olmasından ötürü günümüzde çocuklarda en çok kullanılan topikal malzemelerden biri haline gelmiştir.
Florürlü vernik diş çürümesini önlemek, yavaşlatmak ya da kötüleşmesini önlemek amacıyla kullanılır. Yapışkan bir yapıda olduğundan dolayı dişlere kolayca yapışır ve koruyucu bir kaplama görevi görür. Açık sarı bir rengi vardır ve hoş, meyveli bir tada sahiptir.
Florürlü Vernik Uygulaması Nasıl Yapılır?
Yapılan araştırmalara göre florürlü vernik uygulaması ve düzenli diş macunu kullanımı ile birlikte diş çürüklerine karşı daha etkili olabilmektedir. Bu yüzden çocuklara iki yaşından itibaren yılda en az iki defa vernik uygulanması gerekir. Fakat bu işlem mutlaka bir diş hekimi kontrolünde ve hijyenik koşullarda gerçekleştirilmelidir.
Vernik uygulamasından önce çocuğun bu işleme uygun olup olmadığına bakılır. İşleme engel olabilen durumlar şunlardır:
- Reçine ve çam fıstığı alerjisi
- Önceden astım ya da alerjiye bağlı olarak hastanede yatmak
- Uygulama günü soğuk algınlığı veya grip geçirmek
- Ağız yarası ya da diş eti enfeksiyonları
- Suçiçeği gibi döküntülü bir hastalık geçirmek
Bu gibi durumlarda çocuğa florür vernik uygulanmaz.
Vernik uygulaması her bir dişin üst ve yan taraflarına küçük bir fırça yardımıyla gerçekleştirilir. Yapışkan olan vernik, tükürük ile temas ettiğinde hızlıca sertleşir. Bu yüzden yutulma riski yoktur. Ayrıca acısız bir yöntem olması ve sadece birkaç dakika sürmesi de çocuklar için oldukça cezbedicidir.
Florürlü Vernik Sonrasında Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Çocuklar, florür vernik uygulamasından hemen sonra yiyip içebilirler. Fakat çok sert veya sıcak gıdalar tüketmemeleri gerekir. Uygulamadan sonra diş fırçalamak ya da diş ipi kullanmak için en az 4-6 saat beklenmelidirler. Eğer çocuğunuz florür damlası ya da tableti kullanıyorsa, bunların kullanımına vernik uygulamasından iki gün sonra devam etmesi en doğrusudur.
Başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere pek çok diş hekimi tarafından önerilen ve uygulanan florürlü vernik, güvenli bir yöntemdir. Ayrıca çok az miktarda uygulandığı ve hemen kuruduğu için çocuğunuz neredeyse hiç florür yutmaz. Bazı florür vernik markaları dişleri sarı ya da mat gösterebilir. Fakat bu geçicidir ve dişler fırçalandıktan sonra renk normale döner.
Bu Yazı İlginizi Çekebilir: Estetik Dolgu Nedir?