Hamilelikte Diş Sağlığı Bebeğin Sağlığını Etkiler mi?

 

Hamilelikte diş sağlığı , her açıdan mucizevi bir olaydır. Hamilelikte kadın bedeni pek çok değişime uğrar. Sürekli değişen hormonal dengeler anne adayını hem beden sağlığı hem de ruh sağlığı açısından etkiler. Bu dönemde annenin her türlü eylemi, bebek sağlığı açısından önemlidir. Bu süreçte anne adayının özellikle ağız ve diş sağlığı, bebek için büyük bir önem taşır.

Hamilelikte diş sağlığı hormonal olarak büyük bir değişim yaşayan kadınlar, özellikle progesteron ve östrojen hormonlarında sürekli değişen bir denge içerisindedirler. Bu hormonlardaki değişimler ise diş ve diş eti hastalıkları riskini büyük oranda artırır. Diş eti kanaması, diş etlerinde kızarıklık ve ağızda hassasiyet gibi problemlere hamilelikte sıklıkla rastlanır. Hatta bakımı düzgün yapılmayan ağızda diş eti iltihabı ortaya çıkabilir. Bu da erken doğum ve düşük riskine sebep olabilir.

Hamilelikte Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Genel beden sağlığı ile direkt ilişkili olan ağız ve diş sağlığı, bebek için büyük bir önem taşır. Ağızda ortaya çıkabilecek herhangi bir problem bedeni ve dolayısıyla bebeği de etkiler. Fakat anne adayının diş bakımı ve beslenme konusunda titiz olması, olası bir hastalık riskini en aza indirgeyecektir. Bu da bebek ve sağlık açısından önemlidir.

Diş ve diş eti hastalıkları için çok daha riskli bir dönem olan gebelik döneminde, ağız hijyenine dikkat edilmesi gerekir. Bunun için de yapılması gereken ilk şey dişlerin günde iki defa fırçalanmasıdır. Ayrıca düzenli olarak diş ipi kullanımı da detaylı bir ağız temizliği için elzemdir. Bakımı iyi bir şekilde yapılan dişlerin iltihap, çürük gibi problemler yaşama ihtimali çok daha azdır.

Anne adayları hamilelikte özellikle şekerli gıdalar ve abur cubur tüketmek isterler. Bu gıdalar her ne kadar lezzetli olsa da diş ve bebek sağlığı için olumsuz etkilere sahiptir. Özellikle çürük ve iltihaplara yol açabilen bu gıdaları olabildiğince az tüketmek en iyisidir. Bunun yerine A, C ve D vitamini bakımından zengin gıdalar tüketmek hem genel sağlık hem de diş sağlığı için çok daha uygundur. Ayrıca kalsiyumun ve proteinin de yeterli miktarlarda alınması annenin ve bebeğin diş sağlığı için gereklidir.

Yaşanan bazı diş problemleri anne adayı için oldukça acı verici olabilir. Fakat hamilelikte diş tedavisi sakıncalı olabilir. Özellikle anestezi ve diş röntgeni gibi durumlardan zorunlu olmadığı sürece kaçınılması gerekir. Eğer çok acil bir durum yoksa tedaviler doğumdan sonrasına ertelenebilir. Olası bir tedavi içinse bir kadın doğum uzmanına danışmak en iyisidir. Ayrıca diş ağrıları için bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanılmamalı ve sadece hekimin tavsiye ettikleri tercih edilmelidir.

 

Bu Yazı İlginizi Çekebilir: 20’lik Diş Nedir? Ne Zaman Çıkar?

Paylaş:
Son Yazılarımız