20’lik Diş Nedir? Ne Zaman Çıkar?

20’lik diş, en son çıkan yetişkin dişleridir. Bebeklikte başlayan diş gelişimi 6 ay ile 3 yaş arasında tamamlanarak 10 tane üstte, 10 tane altta olmak üzere toplam 20 tane süt dişi meydana getirir. 9-10 yaşlarından itibaren bu dişler dökülerek yerine yetişkin dişleri çıkmaya başlar. Bu dişlerin 28 tanesi çocukluk ve ergenlik boyunca tamamlanarak yerini alır. Son kalan 4 büyük azı dişi de alt ve üst çenede en arka kısımda kalır. İşte bunlara 20’lik diş denir.

Bu dişler genelde 17-25 yaş arasında çıkar. Gömülü kalan 20’lik diş, kişi tarafından fark edilmeyebilir. Fakat bu, o dişlerin var olmadığı anlamına gelmez. Eğer ağızda yeterli alan varsa bu dişler sağlıklı bir şekilde gelişir ve yerleşir. Bu da kişide herhangi bir sağlık sorununa ve ağrıya yol açmaz.

20’lik diş yeterli alan olmadığı durumlarda kişiye huzursuzluk verebilir. En çok rastlanan sorun diş ve diş etlerinde ağrıdır. 20’lik diş ağrısı, çiğneme ya da konuşma sırasında büyük bir rahatsızlık verir. Bu ağrılar başa, çeneye ve kulağa da vurabilir. Böylesine geniş çaplı bir ağrı, hayat kalitesini düşürür ve kişiyi günlük rutinlerinden koparır. Bunun yanı sıra sorunlu 20’lik dişler, diş eti hassasiyetine ve lenf bezlerinde şişliğe neden olabilir.

Bazen yirmi yaş dişleri çok arkada ve ulaşılması zor bir yerde olabilir. Bu durum özellikle diş fırçalarken büyük bir sorun yaratır. Kişi her ne kadar ağız bakımını düzenli olarak yapsa da diş fırçası bu alanları yeterli miktarda temizlemeyebilir. Bu da çürüklere ve kötü ağız kokularına neden olur. Böyle bir durumda 20’lik dişlerin çekilmesi ya da gömülüyse cerrahi bir operasyonla alınması gerekebilir.

Diş eti dokusunun iltihaplanması veya komşu dişlerin kök ve minelerinde doku kaybı gibi sorunlara neden olan gömülü ya da yarı gömülü 20’lik diş, hekim tarafından alınabilir. Bu dişler doğru bir açıyla çıkmış olsa bile bazen diğer dişleri sıkıştırılabilir. Yine bu durumda da alınmaları gerekir. Doğru açı ile çıkmış olanlarda normal çekim işlemi yapılabilir. Fakat 20’lik diş çekimi bazen cerrahi operasyon gerektirebilir. Özellikle gömülü olanlarda titiz bir operasyon yapılmalıdır.

20’lik diş ameliyatı için röntgen görüntüleri iyi bir yol göstericidir. Eğer diş kökleri çene kemiğine gömülü ise dişin tek parça halinde çıkması genellikle mümkün olmaz. Böyle durumlarda diş, hekim tarafından birkaç parçaya ayrılıp öyle çıkarılır. Bir diğer yöntem ise diş etinde kesi açılmasıdır. Böylelikle yirmi yaş dişi rahatlıkla çıkar. Operasyon sonrasında bölgeye dikiş atılır. Belirli bir süre sonrasındaysa bu dikişler alınır. Ağız ve çene cerrahisinin uzmanlık alanına giren bu tür işlemler, yetkin bir hekim tarafından yapılmalıdır. Ayrıca hekimin önerilerini uygulamak ve verdiği ilaçları düzenli bir şekilde kullanmak, iyileşme sürecini hızlandırır.

 Bu Yazı Dikkatinizi Çekebilir: Diş Eti İltihabı Kalbi Etkiler Mi?

Paylaş:
Son Yazılarımız