Köprü ve Protez Arasındaki Fark Nedir

Bir veya birden çok dişinizi kaybettiğinizde, muhtemelen onları nasıl yenileyebileceğinizi bilmek istersiniz. Eksiksiz bir diş bütünlüğü sadece güzel görünmekle kalmaz, aynı zamanda işlevseldir. Çiğnemenize ve ısırmanıza yardım ederler. Dişler bir ekip halinde çalışır ve en iyi etki, herhangi bir üyesi eksik olmadığında ortaya çıkar. Köprü ve protez arasında farklılıklar vardır.

Ağzınızdaki eksik dişler için tercih edebileceğiniz yöntemlerden olan köprü ve protez arasında belli farklar vardır. Bunun en basit örneği; diş köprüsünün sabit (kalıcı) bir restorasyon olması, protezlerin ise genel olarak çıkarılabilir olmasıdır.

Köprü ve Protez Uygulaması

Bir diş köprüsü, eksik dişleri ve var olan boşlukları kapatır. Ağzınıza kalıcı olarak takılan yapay dişler olması nedeniyle bu tür restorasyonlara köprü denir. Çünkü mevcut dişleriniz arasındaki boşluğu doldurur. Çoğunlukla komşu dişlere yapıştırılarak sabitlenir. Her iki taraftaki bitişik dişlere yapıştırılır ve doğal görünümlü, fonksiyonel dişler sağlar. Diş hekiminiz, bir sıra halinde görünecek özel yapım bir köprü için çeşitli kalıplar alır. Bu nedenle, diş aralığı ölçülerek kişiye özel yapılır. Bunlar, diş implantları veya köprü için hazırlanmış doğal dişler üzerine yerleştirilen kronlara sabitlenerek ağzınıza kalıcı olarak yapıştırılır.

Köprüler genellikle birkaç dişin değiştirilmesi gerektiği zaman tercih edilir. Çevredeki dişlere yapıştırılarak yerine oturtulan yapay dişlerdir. Kronlarla donatılmış komşu dişler, yeni dişin sağlam kalmasına yardımcı olur. Bütün dişlerin değiştirilmesi gerektiğinde ise köprüler tercih edilmez.

Tipik bir köprü ve protez, hazırlanan komşu dişlerin üzerine oturan iki kron tarafından çevrelenen suni bir dişten oluşur. Stabil komşu diş yoksa veya birden fazla diş eksikse bazen diş implantlarına köprüler takılır. Köprüler; altından, metal alaşımlarından veya porselenden yapılır. Hangi malzemenin kullanılacağı tercihinize ve diş hekiminin tavsiyesine bağlıdır. Köprülere “sabit bölümlü protezler” denmesi de bazen kafa karıştırıcı olabilmektedir.

Tam Protezler

Protezler veya takma dişler, çıkarılabilir uygulamalardır. Bütün bir diş dizilimi üzerinde kısmi veya tam yayılım şeklinde gerçekleştirilebilir. Protezler geçici olarak dişlere kenetlenerek yapıştırılır. Uyurken ve temizleneceği zaman çıkarılırlar. Çıkarma işlemini kolaylaştırmak için bir plakaya takılırlar.

İnsanlar, eksik dişlerin doğal görünümlü restorasyonuna sahip olmak için takma dişleri tercih ederler. Diş kaybetme ihtimalinin yüksek olduğu durumlarda, protezler daha sonra çıkarılabildikleri için diğer yöntemlere göre sıklıkla tercih edilir.

Kısmi Protezler

Yine köprülerden farklı olarak kısmi protezler de dişleri değiştirmek için ayrı bir seçenektir. Tıpkı bir diş diziliminin yerini alan protez gibi kısmi protez de temizlik ve uyku zamanı çıkarılır. Diğer bir fark, kısmi protezlerin genellikle içine takma dişlerin monte edildiği pembe akrilikten yapılmış yapay diş etleri içermesidir. Buradaki köprüler sadece dişlerdir. Kısmi protez, doğal dişlerinize takılan klipsler veya hassas bağlantılar aracılığıyla ağzınıza takılır.

Bu yöntem, kişinin ağzında hala dişleri varsa bir seçenek olarak görülebilir. Doğal görünümlü restorasyonlardır ve ağzınızdaki doğal dişlere geçici olarak tutunurlar. Uyurken çıkarmanız gerekir. Diş hekiminiz, bu kullanımı güvenli hale getirmek için takma dişlerin takılacağı dişlere kron önerebilir.

Köprü ve Protez Hangi Yöntemi Seçmeniz Gerekir?

Protez ve köprü arasındaki farkın ne olduğunu anlamak, bireyin kendisi için hangi yöntemin daha uygun olduğuna karar vermesini kolaylaştırır. Eksik dişlere kalıcı ve sorunsuz bir çözüm arıyorsanız köprüler daha iyidir. Takma dişlere sahip olmanın dezavantajları; zaman alıcı ve zahmetli olabilmesi, dişlerin çıkarılarak düzenli olarak temizlenmesi zorunluluğudur.

Köprüler bütün bir diş diziliminin yerini alamayacağından, değiştirilmesi gereken diş sayısı yüksek olduğunda protezler devreye girer. Diş etlerine kalıcı olarak yerleştirilen diş implantları gibi diğer yöntemler de kaybedilen dişlerin yerine kullanılabilir.

İlginizi Çekebilir: Diş Beyazlatma Hakkında Merak Edilen Her Şey!

Paylaş:
Son Yazılarımız