Yaşlılarda Ağız ve Diş Sağlığı

Yaşlılarda ağız ve diş sağlığı konusunda çok daha özenli ve dikkatli olmanız gerekmektedir. Her ne kadar yaşlılıkta diş kaybetmenin kaçınılmaz olduğu düşünülse de bu doğru değildir. Eğer doğru ve düzenli bir şekilde ağız bakımı yaparsanız dişleriniz hayatınız boyunca sizinle olabilir.

Dişlerinizi Fırçalamayı ve Diş İpi Kullanmayı Aksatmayın

İster genç olun ister yaşlı fark etmez. Yaşlılarda ağız ve diş sağlığı için en önemli nokta hijyendir. Her gün yediklerimiz ve içtiklerimiz ağzımızın içinde bakteri oluşumuna uygun zemin hazırlar. Bu da diş çürüklerine ve dolayısıyla diş kayıplarına sebep olur. Bu nedenle günde iki defa florürlü bir diş macunu ile dişleriniz üzerinde biriken plak tabakasını temizlemelisiniz.

Ağız ve diş bakımı ile ilgili kullanılması gereken bir diğer araç ise diş ipidir. Diş fırçalama her ne kadar plakları temizlese ve ağız içindeki asit oranını dengelese de bazı noktalara ulaşmayabilir. Diş aralarında kalan yemek artıkları da arayüz çürükleri başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarır. Bundan korunmanın en iyi yolu da her gün diş ipi kullanmaktır.

Ağzınızdaki Değişiklikler Konusunda Dikkatli Olun

Maalesef ağız kanseri riski yaşlandıkça artar. Bu sebeple özellikle ileri yaştaysanız ağzınızdaki değişiklikleri izlemeniz ve gereken önlemleri almanız en doğrusudur.

  • Ağız, dudak veya boğaz bölgesinde bir ağrı ya da kitle
  • Ağızda beyaz veya kırmızı yara
  • Çenede şişlik
  • Çenede ya da dilde çiğnerken, yutarken ya da hareket ettirirken zorlanma
  • Dilde veya ağızda uyuşukluk
  • İşitme kaybı olmaksızın tek kulakta ağrı

Bu belirtilerden herhangi birisi 2 haftadan daha uzun sürüyorsa bir doktora veya diş hekimine başvurmalısınız.

Düzenli Olarak Diş Hekiminizi Ziyaret Edin

Herkesin düzenli olarak bir diş hekimi ziyaretinde bulunması elzemdir. Böylece gelişmekte olan problemler daha ilk safhada çözülebilirler. Düzenli diş hekimi ziyareti her yaştan insan için gerekli olsa da yaşlılar için çok daha önemlidir. Düzenli olarak kontrol ve temizlik yaptırarak ağız ve diş sağlığınızı koruyabilirsiniz. Ayrıca ne kadar sıklıkta gelmeniz gerektiğini hekiminize danışarak kararlaştırabilirsiniz.

Ağız Kuruluğu Konusunda Dikkatli Olun

Ağız kuruluğu, yeterli tükürüğün üretilmemesi sonucunda ağzın içinin yeterince nemli olmamasıdır. Bu durum yemeyi, yutmayı ve konuşmayı zorlaştırabilir. Ayrıca tükürük sıvısı bakterilere karşı dişleri koruduğu için ağız sağlığının önemli bir ögesidir. Yeterince tükürük üretilmeyen ağızda diş çürüğü oluşma ihtimali de artar. Diyabet gibi bir hastalığın veya kullanılan ilaçların sonucu olarak ortaya çıkabilen bu hastalık için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Tütün Ürünlerinden Uzak Durun

Pek çok kanserin sebebi olabilen tütün ürünleri, ağız kanseri konusunda da büyük bir rol oynar. Bu kanser tipinin en çok görüldüğü bölgeler olan dudak ve dil, sürekli çoğalan tümörlere ev sahipliği yapar. Sadece kanser değil, diğer pek çok diş ve diş eti hastalıkları için de sebep olabilen tütün ürünleri, herkesin hayatından çıkarması gereken maddelerdir.

Bu Yazı İlginizi Çekebilir: Diş Macunu Tabletleri Nedir?

Paylaş:
Son Yazılarımız