Diş hekimliği alanında geliştirilen birçok yöntem sayesinde ağız ve diş hastalıkları kolaylıkla çözülebiliyor. Diş dolgusu da bu yöntemlerden birisidir. Özellikle çürüklerin daha fazla ilerlemesini engelleyen bu yöntem, en çok başvurulan tedavilerin başında gelir. Fakat dolgu malzemesinin gri bir renginin olması, estetik açıdan kötü bir görüntüye yol açmaktadır. İşte bu yüzden özellikle son yıllarda estetik dolgu adı verilen tedavi yöntemi bir hayli popülerleşmeye başladı.
Kompozit dolgu olarak da adlandırılan estetik dolgu uygulaması, hastanın diş rengine göre ayarlanan malzemelerle dolgunun yapılmasıdır. Yapılan bu uygulama sonucunda dolguyu diş minesinden ayırmak imkansız hale gelir. Bu yüzden oldukça estetik ve doğal bir görünüm ortaya çıkar. Bu da hem hastaların özgüvenle gülümseyebilmesine hem de dişlerin işlevselliğinin kaybolmamasına olanak tanır.
Estetik dolgu fiyatları hekimden hekime değişiklik göstermektedir. Ayrıca nereye ve ne kadar işlem yapılacağı da ücreti belirleyen diğer unsurlardır. Fakat ne olursa olsun sırf ucuz diye pek de emin olmayan ellere kendinizi teslim etmemeniz gerekir. Bundan dolayı hem bütçenize uygun ücretler sunan hem de kaliteli hizmet veren hekimleri tercih etmeniz en doğrusudur.
Estetik Dolgu Nasıl Yapılır?
Sağlıklı ve güzel bir görünüm için yapılan estetik dolgu işlemi oldukça basittir. Her operasyonda olduğu gibi hastaya ilk önce lokal anestezi uygulanır. Sonrasında diş çürüğü detaylıca temizlenir. Dişlere daha iyi yapışmasını sağlamak için kavite dolgu malzemesine şekil verilir. Aynı zamanda dişlere bizotaj işlemi yapılarak keskin köşeleri yumuşatılır. Bu sayede malzeme ve diş kombinasyonu çok daha iyi bir hale getirilmiş olur.
Diş minesi işleme uygun hale getirildikten sonra yapıştırma işlemi gerçekleştirilir. Hastanın dişlerine uygun olarak hazırlanan estetik dolgu malzemesi diş boşluğuna yerleştirilir. Dolgunun istenilen sertliğe ulaşması için ışınlama işlemi yapılır. En sonunda ise dolgu pürüzsüz hale getirilir ve dişler parlatılır. Tek seansta biten işlem, doğal görünümü sebebiyle hastaların ilk tercihidir.
Estetik Dolgu Kaç Yıl Dayanır?
Estetik dolgunun kullanım süresi, hastaların en çok merak ettiği şeylerden biridir. Bu dolgu uygulaması için kullanılan malzemeler oldukça dayanıklıdır. Bu yüzden kullanım süresi de uzun olur. Eğer hastalar operasyon sonrasında ağız bakımlarına düzenli olarak devam ederlerse dolgunun deforme olma ihtimali en aza indirgenir. Bunun için de altı ayda bir diş kontrolüne gitmek ve ağız temizliğini düzenli olarak yapmak gerekir.
Diş hekimine yapılacak rutin ziyaretler çok önemlidir. Her kontrolde diş hekiminiz dolgunun durumunu gözden geçirebilir. Hatta gerektiği yerde cilalama işlemi yapılabilir. Böylece uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanıma devam edilebilir. Tabi ki sert darbeler doğal dişleri olduğu gibi dolguları da olumsuz etkiler. Bu gibi olaylardan sonra kırılma ya da çatlama olabilir. Fakat böyle bir durumda dolgu tekrardan yapılabileceği için herhangi bir sorun teşkil etmemektedir.
Bu Yazı Dikkatinizi Çekebilir: Çene Eklemi Nedir ? Çene Eklemi Hastalıkları Nasıl Ortaya Çıkar?