Diş Eti İltihabı Kalbi Etkiler Mi?

İyi bir diş sağlığı, sadece dişlerinizin görünümünden ibaret değildir. Bedeniniz için çok daha fazlasını temsil eder. Hekiminiz, dişlerinizin inci gibi beyaz kalması için size düzenli fırçalama yapmanız ve diş ipi kullanmanız gerektiğini muhtemelen hatırlatmaktadır. Bu sağlıklı alışkanlıklar, aslında vücudunuzun diğer kısımlarını da etkiler. Hatta dişlerinizi ve diş etlerinizi temiz tutmak, kalp hastalıklarını dahi önlemenize yardımcı olabilir. Diş eti iltihabı sağlık için çok önemlidir.

Araştırmalar, periodontal hastalığı (diş eti iltihabı) olan bireylerin kalp hastalığına yakalanma olasılığının iki katı olduğunu ve bu risk oranının, yüksek kolesterolü olanlara göre daha fazla olabileceğini göstermektedir. Bu iki durumun birbiriyle bağlantılı olması ise ağızda bulunan bakterilerle alakalıdır.

Diş Eti Hastalığı Nedir?

Diyabet, hamilelik, bazı ilaçların alımı, obezite, kötü beslenme veya genetik gibi belirli faktörler diş eti hastalığı riskini artırabilir. Ayrıca erkeklerde, 65 yaş üstü bireylerde ve sigara içenlerde daha sık görülmektedir. Burada ana neden ise kötü diş sağlığıdır. Çünkü tutarlı bir bakım rutini izlenmezse dişlerde plak oluşur.

Plak, dişlerinize yapışan ve onları yiyip bitiren bir bakteri tabakasıdır. Tükürük, sıvılar ve özellikle şekerli gıda tüketiminden oluştuğu için herkeste bir miktar plak vardır. Plak tedavi edilmezse sertleşir ve sadece diş hekimi tarafından çıkarılabilen tartar haline gelir. Daha sonra bu bakteri birikimi, dişleri çürümeye karşı koruyan mineyi parçaladığı için çürüklere neden olur. Bu çürük, diş eti çizgisine ulaşırsa birden fazla farklı aşamadan geçerek diş eti hastalığını meydana getirir.

Diş eti hastalıklarının en erken ve en hafif şekli iltihaplanma olarak bilinir. Diş eti iltihabının belirtileri arasında kızarıklık, şişme, hassasiyet, ağız kokusu, fırçalama ve diş ipi kullanırken kanama sayılabilir. Diş eti iltihabı bir diş çevresinde veya tüm ağız boyunca oluşabilir. Bununla birlikte, beli bir süre tedavi edilmediğinde tedavisi daha zor olan diş eti hastalığının ileri bir formu periodontitise dönüşebilir.

Diş Eti Hastalığı ve Kalp

Periodontal hastalık ve kalp hastalığı arasındaki bağlantı açık ve nettir. Bunun olası nedeni, vücudun enfeksiyona karşı ortak tepkisi olan iltihaplanma ile ilgilidir. Dişeti hastalığı olan kişilerin kalp krizi ve felç geçirme riskleri iki ila üç kat daha fazladır. Kalp hastalığı dünyada en yaygın ölüm nedenlerinden biridir. Dolayısıyla araştırmacılar, bunun nasıl azaltılacağı ile ilgilenmekte ve diş eti hastalığının önlenmesi de bir çözüm olarak görülmektedir.

Diş etlerinde gingivitis veya periodontitis olduğunda bakterilere maruz kalma nedeniyle şişer ve iltihaplanırlar. Bu iltihap tedavi edilmez ve kronikleşirse vücudun diğer bölgelerinde de iltihaplanmayı tetikler. Kronik enflamasyon, kalp hastalığı riskini artırır; çünkü arterlerde plak oluşumuna neden olabilir ve hatta kan pıhtılarını tetikleyebilir.

Araştırmacılar, ağızdaki bakterilerin kan dolaşımına geçerek emilebileceğini ve bunun da aterom oluşumuna yol açan kan damarlarında iltihaplanmaya veya arterlerde ateroskleroza neden olabilecek bir plak birikmesine yol açabileceğini bulmuşlardır. Ek olarak çalışmalar, felç geçiren bireylerin kan damarlarında ağızdan gelen bakterilerin yer aldığını göstermiştir.

Üstelik diş eti hastalığının bir sonucu olarak orta yaştaki diş kaybı, koroner kalp hastalığı ile ilişkilidir. Araştırmacılar, çalışmanın başlangıcında 25 ila 32 doğal dişi olan 45-60 yaş arasındaki yetişkinleri incelemiştir. Birkaç yıl sonra yapılan takip muayenesinde iki veya daha fazla diş kaybedenlerin kalp hastalığı geliştirme şansı %23 daha yüksek bulunmuştur.

Bu iki hastalık arasında bir bağlantı olduğuna dair çok az şüphe olsa da aralarındaki nedensellik sonucuhala araştırılmaktadır. Örneğin; iyi ağız hijyeni alışkanlıklarına sahip kişiler, genel sağlıklarına da gayet iyi bakıyor olabilir ve böylece kalp hastalığı riskleri zaten azdır. Diş eti ve kalp hastalığı aynı zamanda yüksek tansiyon, sigara içme ve egzersiz yapmama gibi ortak risk faktörlerini de paylaşır. Bu, diş eti hastalığının kalp rahatsızlıkları için bağımsız bir risk faktörü olduğunu söylemeyi zorlaştırabilir.

Bu Yazı İlginizi Çekebilir: Ağız Kokusu Neden Olur? Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

Paylaş:
Son Yazılarımız