Diş Çekimi Sonrası İltihap Belirtileri

Diş çekimi sonrası oluşan iltihap tehlikeli bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmezse hasta, sepsise girebilir. Sepsis; kan dolaşımına giren ve hayati organlardaki akışı bozabilen virüs, bakteri veya mantarın neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon kötüleştikçe nefesinizi ve vücudunuzdaki oksijen seviyelerini etkileyebilir, dehidrasyona hatta zihinsel ve duygusal sıkıntıya neden olabilir.

Çekimden sonraki 1-2 gün içinde, bakterilerin açıkta kalan yuva çevresindeki diş eti çizgisini enfekte ederek şişme ve kızarıklığa neden olması dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

İltihap Belirtileri

Diş çekimi standart bir diş prosedürüdür. Bu işlemin en yaygın iki nedeni, ciddi diş çürüğü ve travması ile ilişkilidir. Bir diş çekildiği zaman, iltihap oluşmasını önlemek için pıhtılaşması gereken bir delik bırakır. Pıhtı, potansiyel enfeksiyonlara neden olabilecek herhangi bir dış unsura karşı bir bariyer görevi görür. Herhangi bir nedenle pıhtı oluşamıyorsa bölge, enfeksiyon kapmaya eğilimli hale gelecektir. Aşağıdakiler, diş çekildikten sonra iltihap olabileceğinin semptomlarıdır.

  • Fırçaladıktan sonra bile geçmeyen ağız kokusu
  • Tuzlu suyla durulandıktan sonra geçmeyen acı tat
  • 38 derecenin üzerinde ateş
  • Reçete edilen ağrı kesicilere yanıt vermeyen ağrı
  • Diş etlerinde şişme
  • Dişlerde sıcaklık hassasiyeti
  • Boyunda şişmiş lenf bezleri
  • Çenede şişme
  • Çekim noktasında veya yuvada ağrı
  • Çene hattından aşağı doğru yayılan ağrı

Bir diş çekildiğinde, bölgenin 48 saate kadar kırmızı ve şiş kalması normaldir. Biraz kanama olması da olağandır ve genellikle işlemin yapılmasından sonraki 8 saat içinde durur. Ancak yukarıdaki belirtilere ek olarak yaşanan bazı rahatsızlıklar, durumun daha da kötüye gittiğine işaret edebilir.

  • Kanama 24 saatten fazla sürer.
  • Alanın içinde veya çevresinde akıntı görülür.
  • Diş etlerindeki herhangi bir şişlik 24 saat sonra azalmaya başlamaz.
  • Ağrı, çekimden sonra azalacağı yere çok daha artar.

Diş Çekimi Sonrası İltihap Nasıl Başlar?

Bir ağız enfeksiyonu, bakterilerin dişin bulunduğu boşluğa girmesine izin verildiğinde başlar. Böylece, bakteri kan dolaşımına girdiği anda iltihap baş gösterir. Bu durumdan kaçınmak için tüm hastalar, diş hekimlerinin ameliyat sonrası talimatlarını dikkatli bir şekilde takip etmelidir. Alanı temiz tutmak hayati önem taşır ve gelecekteki enfeksiyonları önlemek için gereklidir.

İltihap; ateş, ağrı, şişlik ve kızarıklık ile kendini belli eder. Genellikle, uygulanan bir prosedürden birkaç gün sonra ortaya çıkarlar ve gelişmek için zaman gerektirirler. Bununla birlikte, çekimden 3-4 hafta sonra ortaya çıkan geç enfeksiyonlar da vardır.

Bir veya daha fazla diş çekildikten sonra bir kişinin enfeksiyon yaşamasının en yaygın nedenlerinden biri, işlem yapıldıktan hemen sonra sigara içilmesidir. Sigara içmek yalnızca vücudun bakterilerle savaşmasını zorlaştırmakla kalmaz, aynı zamanda oluşmaya çalışan pıhtıyı da kolayca gevşetebilir.

Nasıl Kurtulurum?

Bir veya daha fazla diş çekildikten sonra yaşanan iltihaptan kurtulmak için tek çare bir diş hekimine görünmektir. Diş hekimi, hastanın o sırada ağzında neler olup bittiğini tam olarak anlamak adına önce kapsamlı bir muayene yapacaktır. Daha sonra hastanın ihtiyacına hangi antibiyotiğin en uygun olduğuna karar verir.

Çekim yapılan sağlıklı bir hastada enfeksiyon görülmesi nadir bir durumdur. Bazen yirmi yaş dişlerinde bir miktar yiyecek artığı diş etlerinin altında kalır ve küçük bir apseye dönüşür. Hasta; bölgede hassasiyet, kötü tat, kalıcı şişlik ve halsizlik yaşar. Bunun gibi küçük bir apse genellikle ameliyat bölgesini uyuşturarak, açarak ve steril salinle iyice yıkayarak tedavi edilir. Bu, iltihabın kaynağını temizler. Sonrasında ise uygun bir antibiyotik verilir. Ameliyat sonrası antibiyotik almak, iltihap kapmayacağınız anlamına gelmez.  Diş çekimi sonrası enfeksiyon oranı, antibiyotik alan ve almayan hastalarda benzer seviyelerdedir.

İlginizi Çekebeilir: Doğru Diş Hekimi Seçmek İçin Faydalı İp Uçları

Paylaş:
Son Yazılarımız