Çocuk veya yetişkin fark etmeksizin diş ve diş eti problemlerine her insanda rastlanabilir. Fakat özellikle çocuklarda bu gibi problemlerden daha sancılı olabilmektedir. Bu problemlerden en çok rastlananlardan birisi de diş eti apsesidir. Çocuklarda diş eti apsesi ortaya çıkmasında pek çok etken rol oynayabilir. Bunlardan en önemlisi ağız bakımına yeterince önem verilmemesidir. Düzenli ve detaylıca yapılmayan ağız ve diş bakımı, apse başta olmak üzere birçok diş ve diş eti sorununa yol açabilir. Bunun yanı sıra diş eti iltihabı ve kullanılan ilaçların yan etkileri gibi faktörler de bu soruna yol açabilir.
Çocuklarda diş eti apsesini fark edildiğinde ebeveynlerin mutlaka bir hekime danışması gerekir. Çünkü bu problem tedavi edilmezse çok başka rahatsızlıklara davetiye çıkarabilir. Bu rahatsızlıklardan ilki şiddetli ağrılardır. Diş, kulak ve boyun bölgesinde meydana gelen ağrılar ve sızılar, çocuğa oldukça büyük bir acı verebilir. Bu nedenle erkenden önlem almak ve problemi tedavi etmek en doğrusudur.
Çocuklarda Diş Eti Apsesi Belirtileri
- Apse içinde yer alan irin sıkıştığı için söz konusu bölgedeki dişlerde ağrı meydana gelebilir.
- Apsenin ağrısı kulak, boyun ve çeneye vurabilir.
- Yüzde kızarıklık veya şişliklere neden olabilir.
- Diş etlerinde parlak, kızarık veya şişkin bir görüntü oluşabilir.
- Ağız içinde acımsı bir tat hissedilebilir.
- Kötü bir ağız kokusu oluşabilir.
Farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilen diş eti apsesi bu gibi durumlara yol açabilir. Oldukça rahatsızlık verebilen bu sorunların bir hekim tarafından vakit kaybetmeden tedavi edilmeleri gerekir.
Çocuklarda Diş Eti Apsesinin Tedavisi
Çocuklarda diş eti apsesi ancak bir tedavi ile iyileşebilir. Bu yüzden kendiliğinden geçmesi beklenmeden bir diş hekimine danışılmalıdır. Diş eti apsesi tedavisi için ilk olarak asıl sorun araştırılır. Problemin asıl sebebi saptandıktan sonra irin boşaltılarak apse kolayca tedavi edilir. Eğer apsenin ortaya çıkma sebebi diş ve diş eti arasına sıkışan bir nesne ise diş hekimi bu nesneyi dikkatlice çıkartır. Sonrasında yine irin boşaltılarak tedavi tamamlanır. Tüm bu işlemler lokal anestezi altında gerçekleştiği için çocuğunuz süreç boyunca hiçbir ağrı hissetmeyecektir.
Çocuklarda Diş Eti Apsesi Oluşumu Nasıl Önlenir?
Çocuklarda diş eti apsesi her ne kadar tedavi edilebilir bir rahatsızlık olsa da en doğrusu hiç ortaya çıkmaması için çaba göstermektir. Bunun için de yapılması gereken ilk şey ağzı ve diş bakımına gereken özenin gösterilmesidir. Düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi ve ağız gargarası kullanılması yapılacak en basit ama aynı zamanda en önemli şeydir. Ayrıca çocuğunuzu düzenli olarak diş hekimine götürmeniz ve kontrollerini yaptırmanız, ortaya çıkabilecek herhangi bir sorunun önüne geçmenizi sağlar.
Bu Yazı İlginizi Çekebilir: Çene Kırıkları Neden Olur? Çene Kırıkları Belirtileri Nelerdir?