Çene Kırıkları Neden Olur? Çene Kırıkları Belirtileri Nelerdir?

Yemek yerken ve konuşurken çenemiz her zaman aktif olarak çalışır. Bu sebeple bu bölgede meydana gelebilecek herhangi bir problem günlük hayatımızı büyük ölçüde etkiler. Özellikle çene kırıkları, kişinin hayatını kısıtlayabilir. Genellikle trafik kazaları, düşme veya ağır darbeler bu bölgede çeşitli kırıklara yol açabilir. Çenedeki bir kırık şu belirtilerin görünmesine neden olabilir:

  • Ağızda kanama
  • Çenede şişlik
  • Yemek yerken ya da konuşurken zorlanma
  • Dişlerde sallanma
  • Ciltte morarma ve şişlik oluşması
  • Ağzı kapatırken zorlanma

Çene Kırıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Çene kırıkları her ne kadar acı veren bir rahatsızlık olsa da tedavi edilebilir. Tedavi, kırığın tekrar eski haline getirilmesi ile sağlanır. Kaynaşmanın sağlanabilmesi içinse tel, plak, protez, vida ya da özel splintler kullanılır. Bu şekilde kemikler doğru konumda sabitlenir ve kaynaşması beklenir. Kırılan çenenin tekrar eski haline dönebilmesindeki en büyük etken, olay yaşandıktan sonra vakit kaybetmeden bir hekime muayene olmaktır. Fakat çenenin mümkün olduğunca hareket ettirilmemesi gerekir. Böylece tedavinin başarı ile sonuçlanma olasılığı daha yüksek olur.

Çene Kırıkları Ne Zaman İyileşir? Tedavi Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çene kırığı ameliyatı sonrasında 6 ile 8 hafta arasında bir iyileşme gözlenir. Burada en önemli olan şey süreç içinde sabırlı olmak ve hekimin önerilerini uygulamaktır. Tedavi sonrasında dikkat edilmesi gerekenlerden ilki hekiminizin verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmaktır. Özellikle antibiyotik ve ağrı kesiciler aksatmadan alınmalıdır ki süreç en konforlu şekilde tamamlansın.

Sert gıdalar hem dişleri hem de çene gereğinden fazla yorar. Bu nedenle ameliyat sonrasında olabildiğince sıvı ve yumuşak gıdalar tüketmeniz gerekir. Böylece çeneye takılan vida ve diğer araçların esnemesinin de önüne geçilmiş olur. Bir diğer önemli husus ağız bakımıdır. Hekiminizin önerdiği bakım malzemeleri ile çeneyi tutan metallerin dikkatlice temizlemelisiniz.

Kırık tedavisinde sonraki ilk 24 saat içinde şişlik ve ağrılarla karşı karşıya kalmanız oldukça olasıdır. Kendinizi biraz olsun rahatlatmanız için her 10 dakikada bir buz uygulaması yapabilirsiniz. Oluşan bu şişlikler genellikle 4 ila 7 gün arasında kendiliğinden kaybolur. Fakat şikayetlerin devam etmesi durumunda en doğru olan, hekiminize danışmanızdır.

Enfeksiyon riskini en aza indirilmesi ve ameliyat izinin kalmaması için kesi yerinin bakımının dikkatlice yapılması büyük önem taşır. Ağız içinde olan dikişler için hafifçe bir fırçalama yapmanızın ve antiseptik gargara kullanmanızın büyük bir faydası olacaktır. Eğer dikişler ağız dışındaysa dikişler alınana kadar herhangi bir müdahale yapmamanız gerekir. Dikişler alındıktan sonra hekiminizin önerdiği şekilde bölgeyi temizleyebilirsiniz. 6 aylık iyileşme sürecinde olabildiğince güneşten kaçınmalısınız.

Çene kırığı tedavisi teller ve braketler üzerine kuruludur. Bu malzemelerin zaman içinde gevşemesi de olası bir durumdur. Düzenli olarak hekim kontrolüne giderek buna bağlı olarak yaşanabilecek sorunları ortadan kaldırabilirsiniz. Tellerle ilgili bir diğer husus ise ağız içinde hissedilen rahatsızlıktır. Bazen diş ve diş etlerinde ağrı hissedebilirsiniz. Bu gibi durumlarda hekiminizin verdiği mumu tellerin üzerine sürerek sorunu çözebilirsiniz. Fakat enfeksiyona sebep olabileceği için telleri kesme veya çıkartma girişiminde bulunmamalısınız.

Bu Yazı İlginizi Çekebilir: Lazer Destekli Diş Tedavisi

Paylaş:
Son Yazılarımız